Sur NEPSIS INTERNATIONAL

This post is also available in: Roumain

Ce este NEPSIS ?
NEPSIS, care în limba greacă înseamnă „trezvie” sau „a fi treaz”, este numele generic al diferitelor asociaţii şi grupări ale tinerilor ortodocşi din Mitropolia Ortodoxa Româna a Europei Occidentale si Meridionale (MOREOM).

 

Un NEPSIS si mai multe Nepsis-uri
Ca mişcare a tinerilor ortodocşi aflată sub îndrumarea sinodul mitropolitan al MOREOM, NEPSIS este unul singur.
Totuşi, din motive practice si administrative, NEPSIS se constituie într-o « frăţie » sau « fraternitate », mai întâi din cele trei eparhii ale MOREOM (Arhiepiscopia Europei Occidentale, Episcopia Italiei şi Episcopia Spaniei si Portugaliei), şi apoi local, in fiecare tară, oraş sau parohie.

Astfel, este, de pildă, « Nepsis Italia » – pentru Adunarea Tinerilor din Episcopia Italiei -, « Nepsis UK » – pentru Adunarea tinerilor din ţara Marea Britanie -, « Nepsis Bruxelles » – pentru gruparea tinerilor din zona Bruxelles (Belgia) – sau « Nepsis Cork » – pentru gruparea tinerilor din parohia Cork (Irlanda).
image6

 

De când exista NEPSIS ?
Asociaţia tinerilor ortodocşi NEPSIS s-a constituit iniţial la data de 13 noiembrie 1999, la iniţiativa arhiepiscopului Iosif (Paris).
Nepsis Italia (pentru Episcopia Italiei) s-a constituit la 6 decembrie 2008, cu binecuvântarea episcopului Siluan.
Alte asociţtii, grupări sau fraţii / fraternităţi NEPSIS s-au constituit de-a lungul timpului în diferitele ţări, oraşe sau parohii din Europa Occidentală si Meridională, cu binecuvântarea preotului sau episcopului locului.

 

Federatia Fratiilor Nepsis
Cu ocazia congresului aniversar de la Paris, în 2009, NEPSIS a devenit « Federaţia Frăţiilor Nepsis » sau « Federaţia Fraternităţilor Nepsis », o structura de coordonare a grupărilor Nepsis din MOREOM şi a activitătţilor / evenimentelor de anvergura organizate pentru tinerii din Europa Occidentală si Meridională.
Aflată sub binecuvântarea Sinodului Mitropolitan al MOREOM, Federaţia Fraternităţilor Nepsis este coordonată de un consiliu director format din 3 membri (delegaţi de episcopii celor 3 eparhii ale Mitropoliei) şi un preot duhovnic (desemnat de sinodul mitropolitan).
Federaţia Fraternităţilor Nepsis este menită să creeze o coerenţă a grupărilor NEPSIS din Europa Occidentală si Meridională, organizând în special Congresele anuale NEPSIS (2009 – Paris; 2010 – Roma; 2011 – Madrid; 2012 – Londra; 2013 – Bruxelles; 2014 – Lisabona), un pelerinaj anual în România şi alte evenimente cu caracter global în MOREOM.

 

Referenti NEPSIS INTERNATIONAL

Pr Iulian NISTEA – NEPSIS Franta

Pr Siluan SANDOR – NEPSIS Spania si Portugalia

Pr Mihai Razvan NOVACOVSCHI – NEPSIS UK

 

Site-uri NEPSIS INTERNATIONAL
Nepsis Episcopia Italiei: http://episcopia-italiei.it/nepsis/
Nepsis Episcopia Spaniei şi Portugaliei:http://episcopiaspanieiportugaliei.es/ce-este-nepsis
Nepsis UK: http://www.nepsis.org.uk/
Nepsis Belgia: http://nepsis.be/
(lista a fi completata)

 

Pe FACEBOOK exista mai multe grupuri NEPSIS in functie de tara, zona sau parohia unde se gasesc tinerii NEPSIS. De exemplu, pentu tinerii din Franta exista  « Nepsis Ile de France » sau « Nepsis France », in Belgia, exista grupul « Nepsis Belgia » etc. Unele dintre fratiile Nepsis au chiar si propriile lor pagini Facebook: NEPSIS FRANCE, NEPSIS IRELAND, etc.

 

 

Grup de informare
Pe lânga siturile web si grupurile de informare ale diferitelor grupări locale NEPSIS, Federatia Fraternitatilor Nepsis propune un grup de informare în limba română, comun tuturor tinerilor din Europa Occidentală si Meridională: http://groups.yahoo.com/group/nepsis/

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *